Dies natalis 2014

De Universiteit Leiden viert haar 439e dies natalis in de Pieterskerk Leiden, Pieterskerkhof 1A.


De plechtigheid is live te volgen via video en wordt simultaan vertaald in het Engels.

Het cortège van hoogleraren loopt door de regen naar de Pieterskerk. Voorop gaan Carel Stolker, rector magnificus en voorzitter, en Willem van Beelen, de pedel.

Het cortège van hoogleraren loopt door de regen naar de Pieterskerk. Voorop gaan Carel Stolker, rector magnificus en voorzitter, en Willem van Beelen, de pedel.

Diesoratie

De diesoratie werd uitgesproken door prof.dr. Corinne Hofman, hoogleraar archeologie van het Caribisch gebied en decaan van de Faculteit der Archeologie.

De titel van de oratie: De toekomst van het verleden. Interculturele dynamiek en diversiteit in een globaliserende wereld.


Eredoctoraten

Tijdens deze plechtigheid worden eredoctoraten verleend aan:
 
Prof.dr. Josef S. Smolen, hoogleraar Reumatologie, voorzitter Reumatologie en Interne Geneeskunde van de Medische Universiteit Wenen, voor zijn indrukwekkende bijdrage aan het fundamentele en klinische onderzoek in de reumatologie. De erepromotor is prof.dr. Tom W.J. Huizinga, Afdelingshoofd Reumatologie, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De decaan is prof.dr. Pancras C.W. Hogendoorn.
 
Prof.dr. Herbert Waldmann, hoogleraar Chemische biologie, verbonden aan het Max Planck Instituut Dortmund, voor zijn wetenschappelijke werk op het gebied van de chemische biologie. De erepromotor is prof.dr. Hermen S. Overkleeft, hoogleraar Bio-organische synthese, Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC) aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. De decaan is prof.dr. Geert R. de Snoo.


Bijzondere muziek tijdens dies natalis


Het muzikaal intermezzo wordt verzorgd door gitarist en componist, Marlon Titre. 

Pixinguinha (1897-1973) - Carinhoso (arr. Dyens)
Paulo Bellinati (1950-) - Jongo

Titre promoveerde in december 2013 aan de Universiteit Leiden, nadat hij het docARTES Doctoral Programme in Music, georganiseerd door het Orpheus Instituut in Gent, had voltooid. De titel van zijn proefschrift luidde: Thinking through the guitar: the sound-cell-texture chain.


Onderwijsprijs en Onderzoeksprijs

De voorzitter van het Leids Universitair Studentenplatform, Marc Newsome, reikt de Leidse Onderwijsprijs 2014 uit.
Vervolgens houdt Marjolein Soethoudt, masterstudent Bio-Farmaceutische Wetenschappen en winnares van de Unilever Research Prijs 2013, een voordracht over haar bekroonde afstudeeronderzoek.


Receptie

Na afloop van de plechtigheid is er tijdens een receptie gelegenheid de leden van het College van Bestuur, de diesorator, de eredoctoren, de erepromotoren, de decanen, de prijswinnaars, en hun partners, geluk te wensen. De receptie begint naar verwachting om 16.45 uur.

Social media

Volg ons op Twitter: #diesleiden 

Dies fotoactie

De Universiteit Leiden wil deze dag graag gezamenlijk vieren en organiseert daarom een fotoactie om in beeld te brengen wat studenten, medewerkers en partners op deze verjaardag doen. Bent u aanwezig bij de viering in de Pieterskerk? Of heeft u één van de grote ballonnen gevonden bij faculteitsgebouwen en Plexus? Stuur dan uw feestelijke foto in via Twitter, Facebook of Instagram onder vermelding van de hashtags #DiesLeiden en #UniLeidenBday. Er wordt een mooie collage van gemaakt.

Zie ook


Laatst Gewijzigd: 07-02-2014