Herdenking protestrede Rudolph Cleveringa

Oratie, lezingen en debat

Rudolph Cleveringa

Rudolph Cleveringa

Al sinds het einde van de Duitse bezetting herdenkt de Leidse universiteit het openlijke protest van professor Cleveringa tegen het ontslag van zijn joodse collega’s in 1940.

Cleveringa-oratie 2011
Elk jaar stelt de universiteit een Cleveringahoogleraar aan die rond 26 november de Cleveringa-oratie uitspreekt. In het academisch jaar 2011/12 bekleedt David Van Reybrouck de Cleveringaleerstoel. Hij spreekt op 28 november zijn oratie uit ‘De democratie in ademnood - de gevaren van electoraal fundamentalisme’.
Cleveringalezing 2011: 'De democratie in ademnood'

Cleveringalezingen voor alumni
Ook rond 26 november komen alumni op ongeveer 40 plaatsen in binnen- en buitenland bijeen om een lezing door een Leidse wetenschapper bij te wonen. Het Leids Universiteits Fonds (LUF) organiseert de lezingen. 
Meer over de Cleveringalezingen 

Cleveringadebat voor studenten en pas-afgestudeerden
Op of rond 26 november houdt het LUF het jaarlijkse Cleveringadebat voor studenten en pas-afgestudeerden. Prominente sprekers en het aanwezige publiek debatteren over stellingen die de vrijheid van meningsuiting raken.   
Meer over het Cleveringdebat


Waarom de Cleveringaherdenking?

De Cleveringaleerstoel en de Cleveringa-oratie op of rond 26 november zijn voor de Universiteit Leiden van grote betekenis, omdat Cleveringa door zijn rede het motto van de universiteit op indrukwekkende wijze gestalte gaf: ‘Praesidium libertatis’ (Bolwerk van de vrijheid). Als decaan van de rechtenfaculteit sprak Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Onder hen was zijn collega prof.mr.dr. Eduard Maurits Meijers, die op dat moment college had zullen geven. Cleveringa werd in 2004 door de lezers van Mare gekozen tot de grootste universitaire Leidenaar.   

Laatst Gewijzigd: 29-11-2011