Annie Romein-Verschoorlezing 2016: Sunny Bergman

Wat maakt een vrouw eigenlijk tot vrouw? Er zijn drie argumentatielijnen die de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukken: het hormonale verhaal, de evolutionaire verklaring en het idee dat mannen- en vrouwenhersenen verschillend zijn. Deze drie-eenheid roept echter veel vragen op. Als een vrouw een zogenaamd ‘natuurlijke staat’ heeft, betekent dat dan dat ze ook ‘onnatuurlijk gedrag’ kan vertonen? Op 8 maart 2016 houdt documentairemaker Sunny Bergman de Annie Romein-Verschoorlezing over 'normaal' als keurslijf. Wetenschapsjournalist Malou van Hintum treedt op als referent.

‘Normaal’ als keurslijf

In het aloude nature-nurture-debat – worden mannen en vrouwen verschillend geboren of verschillend gemaakt door de opvoeding en samenleving? – werd in de jaren zeventig vooral gepropageerd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen het product van de opvoeding zijn. Sinds begin jaren negentig lijkt de slinger richting de aangeboren verschillen te gaan.
Samengevat zijn er drie argumentatielijnen die de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukken: het hormonale verhaal, de evolutionaire verklaring en het idee dat mannen- en vrouwenhersenen verschillend zijn. Deze drie-eenheid roept veel vragen op. Als een vrouw een zogenaamd ‘natuurlijke staat’ heeft, betekent dat dan dat ze ook ‘onnatuurlijk gedrag’ kan vertonen? Wat maakt een vrouw eigenlijk tot vrouw – is dat echt iets wat we in de hersenen kunnen waarnemen? En hoeveel moeten we van bepaalde hormonen hebben om een ‘echte vrouw’ te zijn?
Ook de bovenmatige aandacht voor het uiterlijk van de vrouw wordt vaak verklaard vanuit essentialistische theorieën. Door mooi te zijn zou de vrouw haar ‘evolutionaire overlevingskansen’ vergroten. Ondertussen is de bandbreedte van ‘een normaal uiterlijk’ enorm verkleind door de cosmetische industrie (alle vrouwen in entertainment rimpelloos middels botox en fillers).
Ook de bandbreedte voor ‘normaal gedrag’ wordt smaller. Steeds meer menselijk gedragingen worden door de moderne psychiatrie – hand in hand met de farmaceutische industrie – als afwijkend gekwalificeerd en behandeld met medicatie.


Annie Romein-Verschoorlezing 2016

Datum: dinsdag 8 maart 2016, 20.00 uur; koffie vanaf 19.30 uur.
Plaats: Academiegebouw, Groot Auditorium, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

De lezing is openbaar – aanmelden is niet nodig.
Zie de folder van de Annie Romein-Verschoorlezing voor meer informatie over praktische zaken als openbaar vervoer en parkeermogelijkheden. Heeft u vragen? U kunt ons bereiken via mail.

Over Sunny Bergman

Sunny Bergman is documentairemaker en schrijver. Ze maakt al meer dan vijftien jaar documentaires, waarbij zij zich vaak laat inspireren door haar eigen leven. Met documentaires als Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny side of sex, Zwart als roet en Sunny side of spirit stelt zij gevoelige thema’s aan de kaak en beïnvloedt het maatschappelijke debat hieromtrent. Haar films en televisieprogramma’s wonnen in binnen- en buitenland prijzen en werden internationaal veel verkocht. Voor vpro.nl schrijft zij tweewekelijks een column en in 2013 schreef zij het boek Sletvrees. Bergman studeerde o.a. Philosophy and Politics aan de Universiteit van York. Naast bovengenoemd werk maakte zij onder andere de serie Veldpost (over armoede in Nederland), Yesterdays future, Fairy trade en Echter dan echt en werkte zij mee aan het experimentele programma Waskracht! van de VPRO.

Over Malou van Hintum

Malou van Hintum is wetenschapsjournalist en schrijft vaak over hersenen & gedrag en gezondheid & psyche, met een bijzondere belangstelling voor het man-vrouwperspectief. Ze studeerde af op het onderwerp Mannen en agressie en schreef onder meer het boek Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses. Dit jaar komt haar boek Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht uit. Van Hintum werkt(e) voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Voor meer informatie zie www.malouvanhintum.nl. Ze is op twitter actief als @malouvh.


Laatst Gewijzigd: 03-02-2016