Annemiek Richters houdt Annie Romein-Verschoorlezing 2011

Op donderdag 10 maart 2011 houdt prof.dr. Annemiek Richters de lezing 'Oorlogsgeweld tegen vrouwen: gevolgen, overlevingskracht en internationale solidariteit'.


Over de lezing

De internationale vrouwenbeweging heeft de afgelopen twee decennia aandacht weten te vestigen op oorlogsgeweld dat specifiek op vrouwen gericht is. De aanzet daartoe vormden vooral het genderspecifieke geweld tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië (1991-1995) en de genocide in Rwanda (1994). Intussen staan oorlogsgeweld tegen vrouwen en de directe gevolgen daarvan duidelijk op de agenda van internationale rechtspraak, humanitaire hulpverlening, mensenrechtenorganisaties, journalistiek en wetenschappelijk onderzoek. De effectieve bestrijding van oorlogsgerelateerd gendergeweld en de zorg voor vrouwen en hun kinderen laten echter nog veel te wensen over. Beide worden bemoeilijkt doordat de getroffen vrouwen vaak zwijgen over hun geweldservaringen. Hoe hun lijden dan toch te identificeren? Hoe overleven zij in hun vaak geïsoleerde bestaan? Welke rol speelt de lokale sociaal-culturele context in hun lijden en overleven? Hoe kunnen internationale hulp, nationale strategieën en community-based interventies effectief aansluiten bij de behoeften van vrouwen aan gezondheidszorg, recht en sociaaleconomische ontwikkeling? Wat zijn de langetermijngevolgen van oorlogsgeweld voor vrouwen en waarom worden die in onderzoek en interventies zo veronachtzaamd? Annemiek Richters gaat in haar ARV-lezing in op deze vragen en zal ze beantwoorden vanuit haar ervaring met antropologisch onderzoek onder vluchtelingenvrouwen in Nederland en in diverse Afrikaanse landen.  

Referent: Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Tineke Ceelen (1963) studeerde Culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Na haar afstuderen werd ze hoofd van de afdeling Uitzending van Memisa. Ze was verantwoordelijk voor het medisch personeel in de ontwikkelingslanden waar Memisa actief was. Vervolgens ging ze in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis naar Tibet om het Tibetaanse Rode Kruis te ondersteunen. Ceelens derde standplaats was Kameroen. Ze was er regionaal coördinator voor de Stichting Nederlandse Vrijwilligers. In 2003 keerde Ceelen terug naar Nederland, om directeur te worden van de Stichting Vluchteling in Den Haag.

Annemiek Richters

Annemiek Richters is arts en medisch antropoloog. Ze was verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum als bijzonder hoogleraar Vrouwengezondheidszorg met speciale aandacht voor geweld en als hoogleraar Cultuur, gezondheid en ziekte. Daarnaast was ze actief op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking. Richters is auteur van Women, culture and violence (Leiden: VENA 1994) en mede-redacteur van Mediations of violence in Africa (Leiden: Brill 2010). Ze begeleidde onderzoek op het terrein van interculturele gezondheidszorg en de relatie tussen gender, geweld, trauma en gezondheid. Haar huidige onderzoeksfocus is community-based sociotherapie voor oorlogsoverlevenden in Rwanda. Recentelijk was Richters betrokken bij de oprichting van een opleidingsinstituut voor trauma-counseling en klinische psychologie in Goma, Democratische Republiek Congo. Voor haar werk ontving zij de Corrie Hermann Prijs en een Koninklijke onderscheiding.

Bereikbaarheid

Parkeren
De parkeermogelijkheden in de Leidse binnenstad zijn beperkt, zeker op donderdag (koopavond). U kunt gebruikmaken van het parkeerterrein Haagweg. Daar kunt u voor € 4,– vier uur parkeren. Langer parkeren kan ook. Gratis shuttlebusjes brengen u naar de stad en ook weer terug. Deze busjes rijden zeer frequent, tot 2.00 uur ’s nachts. Een andere mogelijkheid is parkeren in de universitaire parkeergarage onder het Witte Singelcomplex. Ingang aan de achterzijde (Maliebaan). De garage is open van 19.00- 22.00 uur, kosten € 3,15.  

Openbaar vervoer
De bussen 14, 169 en 187 rijden over de Breestraat. Vanaf de halte V&D/Stadhuis loopt u in ongeveer 7 minuten door het oude Leiden naar het Academiegebouw.

Annie Romein-Verschoorlezing

De Annie Romein-Verschoorlezing wordt vanaf 1989 jaarlijks gehouden ter viering van de Internationale Vrouwendag.  
 
De lezing is bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met verrassende, wetenschappelijk gefundeerde inzichten op het gebied van gender en vrouwelijkheid. 
 
De thematiek van de lezing kan grofweg geschetst worden in de termen: ‘vrouwen, cultuur, identiteit’. Iedere spreker geeft daar een eigen invulling aan. De lezing vindt in de regel plaats in het Groot Auditorium van het Leidse Academiegebouw.


Plaats en tijd

Annie-Romein-Verschoorlezing door Annemiek Richters
Donderdag 10 maart 2011 om 20.00 uur, koffie vanaf 19.30 uur
Academiegebouw, Groot Auditorium Rapenburg 73, Leiden  

De lezing is openbaar – aanmelden is niet nodig

Laatst Gewijzigd: 01-03-2011