Sterrewacht

 

De Oude Sterrewacht is te bereiken via de Sterrenwachtlaan.

Archeologie

Griekse vazen beschilderen 
Jong en oud, maar voornamelijk jong, mag vazen beschilderen aan de hand van voorbeelden van patronen en potvormen. Studievereniging Terra, de club van  zorgt voor verf en aardewerk.
 
Tijd: 12:00 - 17:00 uur
Locatie: Van der Hulstlounge


Puzzel van menselijk skelet 
Zet zelf een menselijk skelet in elkaar met behulp van een mal. Kom je er niet uit, dan helpen de mensen van het laboratorium voor Osteoarcheologie en Fysische Anthropologie je graag. Zij zijn gespecialiseerd in menselijke botten.

Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Zaal: C004 

Sieraden uit de Steentijd maken
Maak een mooi geweihangertje zoals ze dat in de Steentijd deden: doorboor met vuursteen een stukje gewei, maak een touwtje van lindebast, en versier dit met oker. PRAE (Prehistorisch Re-enactment, Archeologie en Educatie) brengt de Prehistorie van Nederland op deze manier tot leven.

Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Zaal: B006


Chinese religie

Rituelen naspelen
Meestal stelt men zich een andere religie vooral voor als een andere manier van denken. Toch begint iedere religie vooral met een andere manier van doen.

We nemen jullie mee door de wereld van de Chinese religie aan de hand van de rituelen die men daarbinnen uitvoert. Zoals wij bidden en misschien een kaarsje aansteken, branden Chinezen vanouds wierook en brengen ze offers. Wij zullen deze handelingen naspelen en uitleggen. Wanneer jullie mee willen doen mag dat.

Natuurlijk is het onmogelijk in een uurtje een totaal andere religie uit te leggen, maar we kunnen er wel een klein begin mee maken. 

Tijd: 14.00 uur
Door: prof. Barend ter Haar
Locatie: Zaal C-006

Workshop Chinese Kalligrafie
Al 2000 jaar is kalligrafie de allerhoogste kunst in China. Tijdens een workshop wordt hier een korte uitleg over gegeven en mag je zelf proberen om met een chinees penseel en inkt iets te schrijven.

Tijd: 15:45 uur
Door: Arthur Witteveen
Locatie: Zaal C-006


Kindervertellingen

Voor de 4- 7 jarigen
12:15 uur - Woeste Willem  - over een mopperende zeerover en het jongetje Paul
12:45 uur - Hennie de Heks - over Hennie de heks en haar kat Helmer
13:15 uur - Tim op de tegels - over een vader die halsbrekende toeren uithaalt
13:45 uur - De Gruffalo – over een kleine muis en een hongerige gruffalo
14:15 uur - Hennie de heks in de sneeuw - hoe Hennie een oplossing vindt voor een koude winter
14:45 uur - Agent en  Boef - agent probeert een ontsnapte boef gevangen te nemen.
16:15 uur - Platvoetje– over een kleine heks met hele grote voeten
16:45 uur - Poten Omhoog -  een verhaal over een jonge, te vriendelijke hamsterboef.

Voor 6 tot 7-jarigen
15:15 uur – Erge Ellie en Nare Nellie – de avonturen van een gemene tweeling
15:45 uur - Erge Ellie en Nare Nellie – vervolg

Locatie: Zaal C-101

Leids Filmfestival

WALL•E
Film over het robotje WALL•E, dat op planeet aarde de rommel probeert op te ruimen die de mensheid heeft achtergelaten. De aarde is al honderden jaren onbewoonbaar door vervuiling. Van alle robotjes werkt alleen de laatste WALL•E er nog.

Film: WALL•E
Tijd: 15.30 uur
Locatie: C-104


Lezingen: voor ouder en kind

13:00 uur
Het effect van videogames op de aandacht 
Je huiswerk maken, of toch nog even een spelletje spelen? Dit is voor de meeste jongeren geen moeilijke keus. Computergames lijken soms bijna een verslaving, tot groot ongenoegen van ouders en leerkrachten. Maar wat als je huiswerk een spelletje zou zijn, en hoe zit het met die zogenaamde Brain Training-games? Kun je computerspellen gebruiken om te leren rekenen, kennis over de geschiedenis op te doen, of zelfs om aandacht en geheugen te verbeteren? Kortom, wat kunnen we leren van games? Dit zijn enkele van de vragen waar onderzoekers in de Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden zich mee bezig houden, soms met verrassende bevindingen. Tijdens een korte lezing gaan we het hebben over de zin en onzin van opvoedkundige games, en krijg je de kans om zelf ook even te gamen.

Locatie: zaal C-102 
Door: Kerwin Olfers MSc  


14:00 uur
Kinderrechten
Ben jij benieuwd wat jouw rechten zijn? Kom dan kijken, luisteren en meepraten over kinderrechten. Eerst wordt uitgelegd wat rechten en kinderrechten zijn. Daarna gaan we een spel doen waarbij kinderen zelf mogen raden of het over een 'echt' of een 'nep' recht gaat. Tenslotte wordt verteld welke rechten kinderen in Nederland hebben en wat het verschil is met de kinderrechten wereldwijd.'

Locatie: zaal C-102
Door: mr. Manuela Limbeek (Docent Jeugdrecht) 


15:00 uur
Babysterren
Hoe ontstaan sterren? Waar komt de zon vandaan? Sterrenkundigen gebruiken de krachtigste telescopen op de hoogste bergen ter wereld en satelieten die voorzien zijn van de nieuwste technische snufjes in de ruimte om deze vragen te beantwoorden. Ga mee op een reis naar het vroegste begin van sterren en planeten, en ontdek de oorsprong van de zon, de planeten, en het leven op aarde.

Locatie: zaal C-102
Door: Dr. Michiel Hogerheijde

Sterrenkunde

Het nieuwe bezoekerscentrum
Laat u onderdompelen in de schoonheid van het heelal, en leer een beetje over de geschiedenis van de Leidse sterrenkunde en de moderne astronomie. 
Tijd: van 12.00 - 17.00u

Antieke sterrenkijkers
Bezoek de antieke sterrenkijkers in de geheel gerestaureerde koepels. De oudste telescoop , de houten zes-duims kijker, dateert van 1838. Als het vanavond helder is kunt u misschien wel de manen van Jupiter zien, of kraters en hele bergketens op de maan – verzorgd door de Werkgroep Leidse Sterrewacht.
Tijd: van 12:00 - 22:00 uur
Locatie: op het dak

SterrenQuiz
Altijd al eens een miljoen SterrenEuro willen winnen? Sla nu uw slag in de SterrenQuiz! Maar pas op... één fout antwoord en u gaat misschien met niets naar huis...
Tijd: van 12.00 - 17.00u
Locatie: Zaal C005

Tekenwedstrijd Vette Manen!
Voor de kleinsten, maar u mag zelf ook mee doen. Teken je favoriete maan na in ons zonnestelsel. Wordt het de gevaarlijke Io, of de mysterieuze Titan? Met de  leukste tekening win je een grote EarthBall...
Tijd: 12:00 - 17:00 uur
Locatie: Zaal B005

En ook....
Film over de restauratie van de Sterrewacht. Prachtig werk van de De Leidse Video en Smalfilm Liga. 
Tijd: 13:00 uur
Zaal: C-104

In de stands

  • Maak kennis met amateurvereniging de Leidse Weer- en Sterrenkundige Kring. 

  • Niet genoeg sterrenkunde op school? Leer over de Jongerenwerkgroep sterrenkunde en word lid!

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Mini PretLab
Hou je van proefjes doen? Kom dan naar het Mini PretLab en maak je eigen superslijm! Door verschillende stoffen met elkaar te combineren en met wat spierkracht maak je in een handomdraai je eigen superslijm. De studenten van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen staan voor je klaar om uit te leggen hoe het werkt en om je te helpen. Om er als een echte onderzoeker uit te zien, krijg je bovendien tijdens deze proef een echte witte laboratoriumjas aan.

Ispex/Academische jaarprijs
Op 24 oktober is de finale van de Academische Jaarprijs en ook dit jaar is de Universiteit Leiden vertegenwoordigd! We verwachten met het team van de Sterrewacht, iSpex hoge ogen te gooien. iSpex heeft een speciaal opzetstuk ontwikkeld voor de iPhone waarmee je zelf de concentratie van fijnstof in de lucht kan meten. Dat is niet alleen handig als je astmapatiënt bent maar ook voor iedereen die het leuk vindt om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Hoe het werkt? We laten het graag aan je zien, kom kijken en het zelf proberen bij de stand van iSpex!

Vierkant van de Wiskunde
Slimme puzzelaars van tien tot zestien jaar oud kunnen hun hersenen laten kraken met de puzzels van Vierkant voor Wiskunde. Soms moet je rekenen en soms moet je redeneren en logisch nadenken. Moeilijk? Probeer het eens zelf! Ook de jongste bezoekers kunnen bij Vierkant voor Wiskunde terecht. Voor hen zijn er diverse grote polydronpuzzels waarmee je de leukste vormen kunt maken.


Toveren met kleuren! 
Chemie is voor velen van ons iets onbekends en soms zelfs iets magisch. De Chemische Tovenaar, Mathieu Noteborn, neemt je al kleuren toverend mee op reis door Kleurenland. Bloemen veranderen van kleur zodra je ze water geeft, onzichtbare tekeningen worden opeens zichtbaar. Dingen die je niet kunt verklaren gebeuren waar je bij staat. Ga mee op reis en laat je verbazen over het onbekende!


Over de Sterrewacht

De Sterrewacht is na een jarenlange verbouwing weer helemaal in haar volle glorie hersteld. Tijdens de Wetenschapsdag kunt u het gebouw eens goed bekijken – van het spiksplinternieuwe bezoekerscentrum tot de gerestaureerde koepels op het dak.

 
Laatst Gewijzigd: 19-10-2012