Hortus botanicus

 

Waar?

De workshops zijn in de tuinkamer en de tuin, de rondleiding is in de tuin. Verzamelen in de Wintertuin bij de portiersloge op Rapenburg 73.

Zaden en vruchten ontdekken en tekenen

12:30-13:30  uur
Planten hebben allerlei manieren om hun zaden op de juiste plek te krijgen. Je loopt met Hanneke Jelles door de tuin en ontdekt samen welke oplossingen de planten in de Hortus ontwikkeld hebben om verderop te komen. Sommige vruchten en zaden mogen we meenemen om ze goed te bekijken en te tekenen.  

Toegang: gratis
Inschrijven: via de Hortus botanicus
Doelgroep: 8 t/m 14 jaar

Workshop planten verzamelen voor de wetenschap

14:00-15:00 uur
Onderzoekers van NCB/Naturalis en de Hortus botanicus Leiden verzamelen o.a. in Azië planten om de soorten in kaart te brengen en te beschrijven. Hortusdirecteur Paul Keßler legt uit waar dat voor dient en hoe het moet; daarna ga je zelf aan het werk. 

Toegang: gratis
Inschrijven: via de Hortus botanicus
Doelgroep: 8 t/m 14 jaar


Zoek mee naar eten voor de bijen

15:30-16:30 uur
Familierondleiding door Hortusimker Fred Weber. Waar vinden de bijen nu nog voedsel? Zijn ze al voorbereid op de winter? Je gaat mee kijken naar de bijenkasten in een afgesloten deel van de tuin. Tot slot kun je een beetje honing proeven: het smaakt vast anders nu je weet hoe die gemaakt wordt!  
 
Toegang: gratis
Inschrijven: via de Hortus botanicus
Doelgroep: alle leeftijden, ook volwassenen mogen meelopen


Over de Hortus botanicus

De Hortus botanicus Leiden is door de Universiteit Leiden gesticht in 1590, en lag waar nu de Voortuin is. De eerste beplanting daar dateert uit 1594. In de loop van de eeuwen is de Hortus voortdurend uitgebreid, en heeft de beplanting veel veranderingen ondergaan. Toch zijn er uit de afgelopen 400 jaar nog veel oude bomen te bewonderen.
 
De meest recente uitbreiding is de Sterrewachttuin, die voorjaar 2012 zal worden geopend. De gebouwen in de Hortus variëren van de klassieke Oranjerie (1744) tot grote kassencomplexen: de tropische kassen (1938) en de nieuwe Wintertuin (2000).

Hortus botanicus


 
Laatst Gewijzigd: 18-10-2012